środa, 30 sierpnia 2017

Zupa krem z cukinii i kurek

Kremowa zupa pachnąca lasem, z dużą ilością warzyw i tymiankiem. Żeby jednak nie było zupełnie gładko to wierzch posypałam chrupiącym boczkiem i podsmażonymi grzybami. Mówię Wam, to jest przepyszne! Koniecznie musicie spróbować takiej domowej zupy kurkowo-cukiniowej.

Wiecie, że takie kremowe zupy są bardzo dobrze przyjmowane przez przewód pokarmowy? Nasz organizm lepiej przyswaja i wykorzystuje składniki odżywcze ze zmiksowanych składników niż z tych w większych kawałkach. Taka zupa daje nam poczucie sytości przez dłuższy czas niż taka sama porcja zupy, z tych samych składników, ale nie zblendowanych. Ciekawe, prawda?

Próbowaliście zupy kurkowej z sokiem marchewkowym? To jest super smak! 

kremowa zupa kurkowo cukiniowa, kurki, chantarelles, pieprznik jadalny, cukinia, zupa dnia, ulubiona zupa, smaczna zupa z kurek


Kremowa zupa cukiniowo-kurkowa

czas przygotowania: 30 minut
składniki: 
  • 300 g ziemniaków 
  • 300 g żółtej cukinii
  • 300 g świeżych kurek 
  • 1 mała cebula 
  • ok. 700 ml wywaru wołowo-jarzynowego albo z samych warzyw
  • 100 g boczku wędzonego 
  • 1 duża łyżka listków świeżego tymianku
  • 100 ml śmietany 18%
  •  
  • do smaku - sól, pieprz mielony 

zupa krem, krem z kurek i cukinii, kurki, cukinia, zupa dnia, najsmaczniejsza zupa, pieprznik jadalny, dania z kurek


Jak zrobić zupę krem z cukinii i kurek?

Ziemniaki umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę. Cukinię umyłam, pokroiłam w kostkę razem ze skórką i gniazdem nasiennym bo miałam młodą cukinię. Ze starszej lepiej to gniazdo usunąć. Grzyby dokładnie oczyściłam, szybko przepłukałam i osuszyłam. Boczek pokroiłam w paski. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę.

krem z kurek i cukinii, zupa dnia, zupa kurkowo cukiniowa, ulubiona zupa, najsmaczniejsza zupa, domowe zupy, pieprznik jadalny, chantarelles


Ziemniaki zalałam w garnku wywarem i gotowałam kilka minut. W tym czasie rozgrzałam patelnię i wrzuciłam na nią boczek. Smażyłam aż wytopił się tłuszcz i powstały rumiane skwarki. Przełożyłam je na talerz, a na tłuszcz wrzuciłam kurki. Małe w całości, a większe porwane na kawałki. Smażyłam kilka chwil, tylko tyle żeby straciły surowość. Kilkanaście ładniejszych wyłowiłam i odłożyłam do dekoracji, a do reszty dodałam cebulę i cukinię. Smażyłam kilka chwil żeby je odrobinę przyrumienić. Zawartość patelni przełożyłam do garnka z ziemniakami. Dorzuciłam tymianek i gotowałam tylko kilka minut żeby wszystkie warzywa były mięciutkie.

zupa krem, kurki, pieprznik jadalny, smaczna zupa, zupa kurkowo cukiniowa, zupa kurkowa, zupy domowe, zupa dnia


Zupę zblendowałam na gładki krem. Śmietanę roztrzepałam w kubku z odrobiną soli i kilkoma łyżeczkami gorącej zupy, wlałam do garnka. Już zupy nie gotowałam. Doprawiłam tylko do smaku solą i pieprzem. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta można dolać nieco więcej wywaru albo troszkę wody.

Zupę krem z cukinii i kurek podałam przybierając smażonymi kurkami, skwarkami z boczku i świeżym tymiankiem.

zupa z kurek, smaczna zupa, zupy domowe, zupa dnia, zupa z cukinii i kurek, kurki, pieprznik jadalny, chantarelles

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. jest bardzo smaczna, polecam wypróbować

      Usuń
  2. Robiłam ,pychota ,pozdrawiam Jadzia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Izuniu, potrzebuję się z Tobą skontaktować, poproszę odezwij się na e-maila wioletta-p@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...