Jabłka kiszone z miodem i przyprawami korzennymi

Kiszone jabłka to wyjątkowy specjał, kiedyś bardzo popularny, dzisiaj nieco już zapomniany.

Jabłka kiszone są znakomitym dodatkiem do pieczonych czy duszonych mięs, do sałatek lub innych potraw jakie sobie wymyślicie.  Wybierajcie do kiszenia jabłuszka nieduże bo takie łatwiej układać w słojach. Można też owoce kroić na połówki czy ćwiartki, ale nie wyglądają już tak ładnie jak w całości.

Papierówki  są doskonałe na nadzienie do słodkich bułeczek!

Jakie odmiany jabłek kisić? Mądrzy ludzie polecają raczej odmiany stare, kwaśniejsze i twarde np. antonówki. Ja pokusiłam się o zakiszenie papierówek bo do takich jabłek akurat miałam dostęp, ale wybrałam owoce jeszcze niezbyt mocno dojrzałe. Myślę, że takie eksperymentowanie to dobra droga do sukcesu i moje kiszone papierówki są bardzo, bardzo dobre.

Zróbcie też koniecznie dżem brzoskwiniowo jabłkowy

jablka kiszone, kiszonki, kiszone owoce, papierowka, fermentacja, przetwory, dodatek do mies, jak zakisic jablka


Jabłka kiszone

czas przygotowania: 10 minut + czas studzenia zalewy + 2 tygodnie kiszenia
składniki:
  • ok. 2 kg jabłek - użyłam małych papierówek
  • ok. 2 l wody
  • 3-4 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 8 cm kory cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
  • ew. liście porzeczek, wiśni lub winogron

jablka kiszone, kiszonki, jabłuszka kiszone, kiszone owoce, kisimy, sieje fermentacje, fermentacja, przetwory
po zalaniu solanką jabłka z dnia na dzień robią się jaśniejsze, a zalewa mętniej co oznacza, że całość się kisi


Jak zakisić jabłka?

Jabłka do wszystkich przetworów, ale do tych fermentowanych szczególnie, powinny być ze sprawdzonego źródła i nie pryskane. Ja przywiozłam sobie z Podlasia kosz papierówek z zrywanych prosto z drzewa u sąsiadki Lidy. Niby wiosną kwiaty opadły po przymrozkach i widoki na owoce były marne, ale okazało się, że najwidoczniej zalążki już były i jabłoń ładnie obrodziła.

Jabłka zrywałam i wybierałam te bez żadnych uszkodzeń. Spady zwykle mają obicie, choćby delikatne, i takie jabłka lepiej przeznaczyć na mus jabłkowy lub inne przetwory. Do kiszenia wybieram owoce zupełnie zdrowe i bez obić.

odmiana jablek, papierowka, owoce, kiszone jablka, kiszone papierowki, jabluszka, od sasiadki, najlepsze
do przetworów używajcie jabłek ze sprawdzonego źródła, najlepiej nie pryskanych

Jabłek takich prosto z drzewa, z czystej okolicy, nawet nie myłam żeby nie spłukać z nich dzikich drożdży, które osadzają się naturalnie na roślinach. Usunęłam z nich tylko ogonki. Ułożyłam delikatnie, ale dość ciasno w dużym słoju.

Wodę zagotowałam  gorczycą, goździkami i cynamonem. Odstawiłam do przestudzenia i do chłodnej dodałam miód oraz sól, wymieszałam żeby się rozpuściły. Mieszanką zalałam jabłka. Dobrze byłoby na dno i wierzch dodać opłukane liście porzeczek, wiśni albo winogrona, ale przyznam, że zupełnie po nich zapomniałam. Skoro nie miałam to nie dodałam i już. Żeby jabłka nie wypływały ponad powierzchnię zalewy położyłam na nich szklaną pokrywkę od mniejszego słoiczka, która nieco obciążyłam owoce.

Słój zakręciłam niezbyt mocno i odstawiłam na 2 tygodnie. Po tym czasie jabłka mam ukiszone więc słoik odstawiłam w chłodniejsze miejsce. Owoce można już jeść, ale trzeba pamiętać, żeby za każdym razem resztę znowu obciążyć aby nie wypływały bo się zepsują.

papierowki kiszone, jabluszka, papierowka, kiszone owoce, miod, kiszenie owocow, kiszonki, fermentacja,
jabka kiszone, papierowki kiszone, kiszonki, przetwory, owoce kiszone, stara odmiana, zapomniany specjal, jablko, przetwory z jablek


18 komentarzy:

  1. Muszę zrobić takie zaprawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiszonki są bardzo zdrowe i do tego smaczne, warto spróbować

      Usuń
  2. Piękne jabłuszka, piękna kiszonka! U nas w tym roku bieda z jabłkami. Rok temu robiłam z papierówek kompoty, przeciery i octy, a tego lata znaleźliśmy tylko dwa owoce na dwóch drzewach...
    A do kiszenia preferuję raczej jesienno-zimowe odmiany, antonówkę i grochówkę. Są naprawdę fantastyczne w kiszonce! Spróbuj ich także, jeśli będziesz mieć dostęp do takich jabłek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że każda odmiana będzie po ukiszeniu inna, miałam papierówki to zaryzykowałam, ale spróbuję też z innymi :)

      Usuń
  3. Takiego eksperymentu jeszcze nie znam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy pokrojone na ósemki też wyjdą dobrze, czy np ukiszą się szybciej? Czy trzeba co jakiś czas otworzyć słoik z jabłkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniejsze kawałki pewnie kiszą się szybciej, ale nie wiem jak będzie z ich spójnością, miąższ zmięknie i mogą się rozpadać. Ja nie otwierałam słoika, ale nakrętka przez 2 tygodnie nie była bardzo mocno zakręcona

      Usuń
  5. Czy można, kisic pokrojone jabłka?
    Z racji że nie pryskam jabłoni, wszystkie jabłka są robaczywe, bardzo dobre w smaku, ale wszystkie trzeba okrajać.
    Piszecie wyżej, o liściach porzeczek, a czy liście cassis, czarnej porzeczki da ten sam rezultat? Ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liście czarnej porzeczki będą w porządku, a co do kiszenia kawałków jabłek to nie próbowałam. Teoretycznie się da, obawiam się tylko czy miąższ po ukiszeniu nie będzie się rozpadać. Ale można spróbować, w razie czego zrobisz ocet jabłkowy

      Usuń
  6. Cz mona dodać cynamon w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie pływał po wierzchu i osadzał się na owocach oraz ściankach naczynia. Mielony jest dobry do dżemu i szarlotki.

      Usuń
  7. Rewelacja!!!
    Dziękuję pięknie. W tym roku jabłka w obfitości <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba przerabiać, bo szkoda żeby się zmarnowały

      Usuń
  8. Izo! :) Wielkie dzięki za inspirację. Od dawna nosiłam się z zamiarem zakiszenia jabłek, ale Twój przepis to był właśnie ten najważniejszy impuls. Jabłuszka już "pracują" w słoju. Na fali inspiracji kisza się też pomidory w jogurcie, a z obierków fermentuje ocet jabłkowy :) Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. W sprawie przetworów jeszcze raczkuję, stąd moje, pewnie oczywiste dla innych, pytanie. Jak długo można przechowywać takie kiszone jabłka? Ewentualnie jak przedłużyć im trwałość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dłużej postoją będą kwaśniejsze, niektóre odmiany mogą też stać się miękkie, ale u mnie stał jeden słój rok i były dobre.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger