czwartek, 3 listopada 2016

Pałki kurczaka zapiekane z ryżem i warzywami

Kolejny obiad z piekarnika i pyszna zapiekanka ryżowa z kurczakiem bo za oknem bardzo jesiennie więc na talerzach musi być kolorowo a w domu ciepło. 

Pałki na ryżu bardzo proste danie i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Podudzia kurczaka zamarynujcie w przyprawach poprzedniego wieczoru a w dniu pieczenia po prostu wsypcie ryż i warzywa do naczynia. Na to pałki i do pieca. Przez godzinkę zajmijcie się czymś innym albo odpocznijcie bo obiad robi się dalej sam.

Ja bardzo lubię  takie szybkie akcje - szast prast, do pieca i nic więcej robić nie trzeba a jedzenie za jakiś czas gotowe i na dodatek pyszne. Mam nadzieję, że taka zapiekanka Wam się spodoba i  zaserwujecie ją swojej rodzinie.

Smaczna Pyza życzy smacznego

palki kurczaka zapiekane na ryzu z warzywami, kurczak, podudzia kurczaka, zapiekanka ryzowa z kurczakiem i warzywami, obiad z piekarnika, kurcze na ryzu, ryz, warzywa mrozone


Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania kurczaka
składniki na 3 porcje: 
  • 5-6 podudzi kurczaka, pałek 
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego mielonego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

  • 1 szklanka ryżu basmati Lestello 
  • 1 op. 450 g mieszanki warzyw mrożonych 'sałatka meksykańska'
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka i warzyw albo warzywnego, albo wody
  • ew. 1 łyżeczka soli do wody

  • do formy - 1 łyżka masła 


palki kurczaka zapiekane z ryzem i warzywami, kurczak, podudzia kurczaka, obiad z piekarnika, kurcze na ryzu, ryz, warzywa mrozone, palki na ryzu

Jak zrobić pałki na ryżu? 

Kurczaka posypałam wymieszanymi przyprawami i lekko je wtarłam. Odłożyłam je do lodówki na przynajmniej godzinę w zakrytym pojemniku. Można zamarynować je poprzedniego dnia wieczorem.

Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem. Wsypałam suchy ryż a na ryż mrożone warzywa, leciutko przemieszałam widelcem. Na wierzchu ułożyłam pałki kurczaka, posmarowałam je odrobiną oleju. Całość zalałam bulionem starając się wlewać go tak żeby nie spłukać przypraw z mięsa.

Jeśli macie zamiar zalać składniki wodą albo niesolonym bulionem to najpierw trzeba płyn doprawić solą.

Kawałki kurczaka, których użyłam były nieduże i upiekły się ładnie w tym samym czasie, w którym doszedł ryż. Jeśli macie wątpliwości czy mięso zdąży się upiec albo macie duże pałki to najpierw je obsmażcie na odrobinie tłuszczu i dopiero zrumienione ułóżcie na pozostałych składnikach. 

kurczak, podudzia kurczaka, zapiekanka ryzowa z kurczakiem i warzywami, obiad z piekarnika, kurcze na ryzu, ryz, warzywa mrozone

Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dól, i piekłam 60 minut. W tym czasie co 15 minut smarowałam mięso z wierzchu pędzlem maczanym w wodzie.

Przed podaniem posypałam całość posiekaną natką pietruszki i świeżym tymiankiem. To proste danie na rodzinny obiad, ale zapewniam, że bardzo smaczne.

kurczak, podudzia kurczaka, zapiekanka ryzowa z kurczakiem i warzywami, obiad z piekarnika, kurcze na ryzu, ryz, warzywa mrozone

25 komentarzy:

  1. Mi się oczywiście podoba, lubimy pałki z kurczaka przyrządzone w każdy sposób :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste a jak apetyczne na pewno wykorzystam przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli wykorzystasz pomysł to daj znać jak smakowało :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. wyraźnie napisałam żeby do naczynia wsypać suchy ryż, gdyby trzeba było go gotować to byłaby dokładna informacja

      Usuń
  4. Jutro zamierzam zrobić, bo brzmi pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja zrobiłam. Patent jest bardzo wygodny, danie prawie że samo sie robi.Trzeba dobrze doprawić palki i doprawic ryz i warzywa mrożone, mimo, ze bulion był solony to i tak w tych warzywach i ryżu było to za mało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwestia słoności to już kwestia indywidualnego smaku :) ja zalałam solonym i dla nas było w porządku :)

      Usuń
  6. Czy do tego dania można użyć najwyklejszego ryżu dlugoziarnistego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teoretycznie tak, ale kiedy robiłam takie danie ze zwykłym ryżem to ten się zupełnie rozgotował i nie było to apetyczne, niestety ten najzwyklejszy ryż jest przeważnie w Polsce bardzo złej jakości i nadaje się raczej na kleik

      Usuń
  7. Czy bulion nie powinien być gorący? Zalałam danie zimny i wstawiłam do piekarnika, piecze się już 50 min, pałki już prawie upieczone, a ryż i warzywa twarde a wody jest tyle że szok, w ogóle nie wsiąkła w ryż.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wlewam zimny i ładnie wsiąka w ryż kiedy tylko całość nabierze temperatury. Bardzo dziwne, że po prawie godzinie płynu jest nadal dużo - może nie masz włączonego grzania od dołu a forma na dodatek stoi na niskim poziomie?

      Usuń
    2. Piekarnik był nastawiony na funkcję góra dół. Uratowałam danie, włączyłam później dodatkowo termoobieg na dół i danie wyszło pyszne :-)

      Usuń
  8. Szybkie i bardzo smaczne danie. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie jestem po obiadku. Danie super, szybko się robi, w sam raz dla zapracowanych. Pałki zamarynowałam już w niedzielę, bulion warzywny gotowałam wczoraj. Dzisiaj tylko wsypałam ryż, dodałam mieszankę chińską (akurat taką miałam w zamrażarce), położyłam pałki, zalałam 2 szklankami bulionu dobrze osolonego i pieprznego. Po równo godzinie wyjęłam z piekarnika i danie było idealne! Będę je robić często! Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. super przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, czy naczynie żaroodporne ma być odkryte przez 50 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie było odkryte przez cały czas pieczenia

      Usuń
  12. Przepyszne dzisiaj bede robic drugi raz 😀😀

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja wlasnie robie haha, zobaczymy? wierze w Pania!!

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja zrobiłam i niestety warzywa z ryżem doszły mi o wiele szybciej niż kurczak. Musiałam mięsko przekładać i dopiekać w innym naczyniu. Następnym razem dodam chyba troche curry do bulionu, żeby ryż był bardziej wyrazisty, i będę mniej ostrożna z solą i pieprzem. Ogólnie bardzo fajne danie, przede wszystkim świetnie sie prezentuje ta gamma kolorów, myślę, że muszę jedynie dopracować trochę etap przygotowania i na stałe zagości w mojej kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, wiele zależy od ryżu - ostatnio kupiłam jakiś zwykły i w ciągu kilku minut rozgotował się na mus ryżowy, obrzydlistwo! Może kawałki mięsa też były sporo większe niż u mnie? Można mięso najpierw obsmażyć i dopiero takie ułożyć na ryżu i wtedy będzie piekło się szybciej. Doprawienie to już indywidualna sprawa więc proszę eksperymentować do woli - przepis jest inspiracją, każdy doprawia wedle swojego smaku i gustu.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...