Chrupiące paluchy francuskie z kozim serem i ziołami

Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pyszną i szybką przekąskę. To fajny pomysł  na coś do schrupania kiedy nawiedzą nas niespodziewani goście. Oczywiście trzeba mieć pod ręką ciasto francuskie i ser, ale te akurat mam w domu prawie zawsze. Paluchy robi się bardzo szybko - zanim nagrzeje się piekarnik już je przygotujecie a potem tylko 10-12 minut pieczenia i można podawać!

Ciasto francuskie można zapiec też z bardziej bogatym farszem - z warzywnym omletem i kiełbaskami

Do przygotowania dzisiejszych paluchów użyłam sera półtwardego wyprodukowanego z pasteryzowanego mleka koziego marki Soignon zmieniającej właśnie nazwę na Merci Chef! Ten ser ma łagodny, mleczny aromat. Jest elastyczny i delikatny. Nadaje się doskonale do kanapek, jako samodzielna przekąska a także do zapiekanek. W moich paluchach sprawdził się doskonale.

chrupiące paluszki , ciasto francuskie, ser kozi , zioła , z piekarnika , przekąska , przekąski , na imprezę , sylwester , na domówkę , dla niespodziewanych gości , ser z mleka koziego , merci chef , najlepsze przepisy , domowe jedzenie , paluchy z ciasta francuskiego z kozim serem i ziołami


Paluchy z ciasta francuskiego z serem kozim i ziołami

czas przygotowania: 20 minut
składniki: 
  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego - płat ciasta o wymiarach m/w 25x50 cm
  • 5 plastrów sera koziego półtwardego Soignon/Merci Chef!
  • 2-3 łyżeczki przyprawy pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

  • 1 żółtko jajka kurzego
  • 1 łyżeczka mleka
  • 3-4 łyżki ziaren sezamu

chrupiące paluszki , ciasto francuskie, ser kozi , zioła , z piekarnika , przekąska , przekąski , na imprezę , sylwester , na domówkę , dla niespodziewanych gości , ser z mleka koziego , merci chef , najlepsze przepisy , domowe jedzenie , paluchy z ciasta francuskiego z kozim serem i ziołami
chrupiące paluszki , ciasto francuskie, ser kozi , zioła , z piekarnika , przekąska , przekąski , na imprezę , sylwester , na domówkę , dla niespodziewanych gości , ser z mleka koziego , merci chef , najlepsze przepisy , domowe jedzenie , paluchy z ciasta francuskiego z kozim serem i ziołami
chrupiące paluszki , ciasto francuskie, ser kozi , zioła , z piekarnika , przekąska , przekąski , na imprezę , sylwester , na domówkę , dla niespodziewanych gości , ser z mleka koziego , merci chef , najlepsze przepisy , domowe jedzenie , paluchy z ciasta francuskiego z kozim serem i ziołami
chrupiące paluszki , ciasto francuskie, ser kozi , zioła , z piekarnika , przekąska , przekąski , na imprezę , sylwester , na domówkę , dla niespodziewanych gości , ser z mleka koziego , merci chef , najlepsze przepisy , domowe jedzenie , paluchy z ciasta francuskiego z kozim serem i ziołami
chrupiące paluszki , ciasto francuskie, ser kozi , zioła , z piekarnika , przekąska , przekąski , na imprezę , sylwester , na domówkę , dla niespodziewanych gości , ser z mleka koziego , merci chef , najlepsze przepisy , domowe jedzenie , paluchy z ciasta francuskiego z kozim serem i ziołami
chrupiące paluszki , ciasto francuskie, ser kozi , zioła , z piekarnika , przekąska , przekąski , na imprezę , sylwester , na domówkę , dla niespodziewanych gości , ser z mleka koziego , merci chef , najlepsze przepisy , domowe jedzenie , paluchy z ciasta francuskiego z kozim serem i ziołami
chrupiące paluszki , ciasto francuskie, ser kozi , zioła , z piekarnika , przekąska , przekąski , na imprezę , sylwester , na domówkę , dla niespodziewanych gości , ser z mleka koziego , merci chef , najlepsze przepisy , domowe jedzenie , paluchy z ciasta francuskiego z kozim serem i ziołami

Jak zrobić paluchy francuskie z serem i ziołami?

Arkusz ciasta francuskiego rozwinęłam i przecięłam na dwie części w połowie długości. Na jednej części rozłożyłam plastry sera koziego tak żeby pokryły całą powierzchnię ciasta - w razie potrzeby jeden czy dwa plastry trzeba pokroić i uzupełnić braki. Ser posypałam przyprawą ziołową. Przykryłam drugą częścią ciasta i docisnęłam lekko. Całość przekroiłam poziomo na dwie mniej więcej równe części a następnie pionowo na paski szerokości ok. 1-1,5 cm.

Każdy z pasków skręciłam w dłoniach tak żeby powstało coś na kształt spiralki z 2-4 skrętami. Takie skręcone paski układałam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarowałam pędzelkiem maczanym w mieszance roztrzepanego z mlekiem żółtka. Posypałam sezamem.

Paluchy piekłam 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C aż były dobrze rumiane i chrupiące. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, ale na zimno też są bardzo dobre.

chrupiące paluszki , ciasto francuskie, ser kozi , zioła , z piekarnika , przekąska , przekąski , na imprezę , sylwester , na domówkę , dla niespodziewanych gości , ser z mleka koziego , merci chef , najlepsze przepisy , domowe jedzenie , paluchy z ciasta francuskiego z kozim serem i ziołami

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie przekąski, uwielbiam ciasto francuskie, uwielbiam kozi ser :)))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger