Uda gęsie pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem

A na obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku.

Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy. A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso przed wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw.

Zobacz przepis na równie pyszne Uda gęsie pieczone z kaszą, kapustą i grzybami


Gęsie uda pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem

czas przygotowania : 20 minut + 24 godz. marynowania mięsa + 4 godz. pieczenia
składniki :
  • 2 uda z gęsi
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 2 średnie cebula
  • 2 kwaśne jabłka
  • ok. 100 ml wytrawnego cydru
  • 1 czubata łyżeczka grubej soli
  • 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego czarnego
  • 1-2 łyżki majeranku suszonego

sposób przygotowania : uda gęsie umyłam, osuszyłam i oczyściłam z resztek pierza.Skórę z wierzchu nacięłam bardzo ostrym nożem w kilku miejscach, ale ostrożnie - tak, żeby nie przeciąć mięsa. Czosnek obrałam i drobniutko posiekałam dodając łyżeczkę grubej soli. Siekałam aż zrobiła się pasta czosnkowa, którą natarłam udka. Oprószyłam je także świeżo zmielonym pieprzem i roztartym z dłoniach majerankiem. Tak doprawione odstawiłam w szczelnie przykrytej misce na 24 godziny.

Następnego dnia przygotowałam warzywa. Marchew i cebule obrałam, pokroiłam na grube kawałki, rozsypałam na dnie naczynia żaroodpornego. Jabłka ze skórką pokroiłam na ósemki i usunęłam tylko gniazda nasienne, dodałam do warzyw.

Zamarynowane uda położyłam na suchej patelni, skórą do dołu, i smażyłam kilka minut aż lekko się zrumieniły i wytopiło nieco tłuszczu. Obsmażyłam także z drugiej strony, ale już krócej. Udka przełożyłam na warzywa, polałam wszystko tłuszczem z patelni i cydrem. Przykryłam naczynie dość szczelnie przylegającą pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam ok. 4 godzin aż były dobrze rumiane z zewnątrz i mięciutkie w środku. 

Pieczone uda gęsie podałam z kaszą gryczaną, pieczonymi razem warzywami i sałatką z czerwonej kapusty.


8 komentarzy:

  1. Mmmmmmmmmmmmmmm taki przepis z rana! Zrobiłem się już głodny :) Udka wyglądają pięknie, z chęcią bym schrupał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie się prezentuje, dzięki za pomysł, w weekend zabieram się za przyrządzenie, 3maj kciuki bo z moimi zdolnościami kulinarnymi to bywa przeróżnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyśmienite danie, królewsko podane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszące zdjęcia, a mówi to zatwardziała wegetarianka :)

    Chciałabym cię nominować do http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,344806264,title,Liebster-Blog-Award,index.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy w ten sposób można przygotować pierś z gęsi? Czy czas lub temperatura ulegnie zmianie? ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem czy pierś nie wyszłaby za sucha - to trochę inna struktura mięsa. Nie piekła jej w ten lub podobny sposób, ale można spróbować. Temperatury raczej bym nie zmieniała, ale czas pewnie można skrócić bo pierś jest bez kości i delikatniejsza

      Usuń
  6. Czy piekąc z termoobiegiem należy obniżyć temperaturę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ponieważ te udka pieką się pod przykryciem więc nie ma potrzeby używania termoobiegu, ale jeśli włącza się automatycznie to temperaturę obniża się o 10-20 st. C

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger