Grzyby gatunkami

Zaczęłam tworzyć dział przedstawiający różne gatunki grzybów - z krótkim opisem owocnika, miejsca i czasu występowania, zdjęciami i ew. linkami do przepisów z ich wykorzystaniem jeśli jest to grzyb jadalny. Być może pojawią się też grzyby niejadalne, które spotkam podczas grzybobrań czy leśnych spacerów. Z czasem będą pojawiać się kolejne posty o rosnących właśnie grzybach oraz podpowiedzi czy i co można z nich zrobić. . . Opisy ułożone są według nazw, alfabetycznie, najpierw grzyby jadalne a niżej niejadalne.

Innych informacji na temat grzybów szukajcie w dziale O grzybach mniej lub bardziej poważnie 

            MÓJ MAŁY ATLAS GRZYBÓW 

Grzyby jadalne  

Boczniak ostrygowaty
Borowiec dęty - maślak dęty
 Borowik brunatny - podgrzybek
Borowik ceglastopory - ceglaś, pociec, pociek
Borowik górski

Borowik szlachetny - prawdziwek
Borowik usiatkowany - siatkuś
Borowik wysmukły - borowik wrzosowy, złotak wyniosły

Borowik zajęczy - zajączek
Czarka austriacka
Czasznica oczkowata
Czernidłak kołpakowaty - kołpak
Czubajki - kania, gwiaździsta, beżowa, czerwieniejąca
Drobnołuszczak jeleni - łuskowiec jeleni
Dzieżka pomarańczowa

Galaretek kolczasty
Gąska zielonka - prośnianka, zieleniatka
Gąsówka fioletowawa - gąsówka naga
Gęśnica wiosenna - majówka wiosenna
Gołąbek grynszpanowy - gołąbek białozielonawy
Klejówka różowa
Kolczak obłączasty
Kolczak rudawy 
Koźlarz babka i rodzina koźlarzy

Koźlarz pomarańczowożółty
Krążkownica wrębiasta
Krążkówka żyłkowana
Lakówka ametystowa
Lejkowiec dęty - kominek
Lejkówka szarawa - gąsówka mglista 
Łopatnica żółtawa
Łuszczak zmienny
Łycznik późny
Łysiczka niebieskozielona - pierścieniak grynszpanowy
Maślak pstry - jakubek, bagniak, miodówka
Maślak sitarz
Maślak zwyczajny
Maślak żółty, modrzewiowy
Mitrówka półwolna - smardz półwolny
Mleczaj przydymiony

Mleczaj smaczny - krówka , rydz czerwony
Muchomor czerwieniejący 
Muchomor mglejarka - muchomor szarawy
Muchomor rdzawobrązowy - panienka
Naparstniczka stożkowata
Naziemek ceglasty - bielaczek pozrastany 
Opieńki
Ozorek dębowy
Piaskowiec kasztanowaty
 Piaskowiec modrzak
Piestrak jadalny, piestrówka
Piestrzenica olbrzymia i piestrzenica kasztanowata - babie uszy
Pieprznik jadalny - kurka
Pieprznik trąbkowy i Pieprznik żółtawy - trąbki 
Płachetka zwyczajna - kołpak, niemka, turek 
Płomiennica zimowa - zimówka aksamitnotrzonowa
Płomykowiec galaretowaty , płomykówka 
Pochwiak jedwabnikowy
Podblaszek gromadny - kępkowiec jasnobrązowy
Podgrzybek tęgoskórowy, pasożytniczy
Rycerzyk czerwonozłoty
Rydze - mleczaj rydz, mleczaj jodłowy, mleczaj świerkowy
Sarniak dachówkowaty - sarna
Siatkoblaszek maczugowaty - siatkolist maczugowaty
Siedzuń jodłowy - szmaciak jodłowy 
Siedzuń sosnowy - szmaciak gałęzisty
Smardz jadalny - smardz zwyczajny
Smardz stożkowaty 
Smardzówka czeska
Soplówka jeżowata
Soplówka bukowa - soplówka gałęzista
Szyszkówka świerkowa
Trzęsak listkowaty 
Twardzioszek przydrożny = przydróżka  
Twardówka anyżkowa - twardówka muszlowata 
twardówka anyżkowa
Uszak bzowy - ucho bzowe , ucho Judasza
ucho-judasza, uszak, grzyby
Żagiew łuskowata
żagiew-łuskowata, grzyby, nadrzewniaki
Żółciak siarkowy

Grzyby niejadalne


Białokrowiak olbrzymi
Białoporek brzozowy
Borowik żółtopory, borowik grubotrzonowy
Czareczka czarniutka - uszko czarne 
Garstnica wypaleniskowa
Gmatwica chropowata
Goryczak żółciowy - "szatan"
Grzybiec purpurowozarodnikowy
Grzybolubka purchawkowata - nicniczka purchawkowata 
Kielonka błyszcząca
Kolczakówka kroplista
Koronica ozdobna
Kubek prążkowany 
Lisówka pomarańczowa
Łuszczeniec klonowy
Łysiczka ceglasta - maślanka ceglasta
Łysiczka trująca - maślanka wiązkowa
Naziemek zielonawy
Nagoć sawinowa
Maczużnik wysmukły
Mleczaj wełnianka
Muchomor czerwony
Muchomor cytrynowy

Muchomor zielonawy - muchomor sromotnikowy  
Okratek australijski - kwiatowiec australijski
Orzechówka mączysta
Pieniążnica szerokoblaszkowa, monetka szerokoblaszkowa
Piestrzenica pochyła
Piestrzyca kędzierzawa
Pięknoróg największy, pięknoróg lepki
Pniarek obrzeżony
Ponurnik aksamitny, krowiak aksamitnotrzonowy

Rozszczepka pospolita
Sromotnik smrodliwy , sromotnik bezwstydny
Stułka trwała - stułka piaskowa
Szyszkogłówka kolczasta - szyszkolubka kolczasta
Szyszkowiec łuskowaty
Świecznica rozgałęziona
Trzęsak pomarańczowożółty
Twardnica bulwiasta
Twardziak muszlowy

Twardziak tygrysi


Zbieram tylko te grzyby, które dobrze znam

Jeśli chociaż jedna wątpliwość przemknie mi przez głowę w czasie grzybobrania to takiego grzyba zostawiam w lesie. Pamiętajcie, że to bardzo zmienne organizmy -  kolory, kształty czy zapach zmieniają się w zależności od miejsca występowania czy pogody więc trzeba zachować czujność i po prostu myśleć.  

Najważniejsze jest nasze zdrowie i życie a nie pełen kosz

Warto do lasu zabierać ze sobą aparat fotograficzny i nieznane grzyby mądrze fotografować czyli nie tylko ogólny wygląd grzyba, ale także zbliżenia jego spodu kapelusza, trzonka, miejsca w jakim go znaleźliśmy.W domu, na spokojnie, po obejrzeniu fotografii i przeanalizowaniu opisów gatunków w atlasach można się pomału uczyć nowości i próbować oznaczać. Są też portale skupiające miłośników mykologii - takich bardziej i mniej zaawansowanych, naukowców i amatorów. Tam właśnie można pokazywać swoje fotki i wymieniać informacjami. Najwięcej jednak daje nauka w terenie czyli zaprzyjaźnienie się z kimś kto na grzybach zna się dobrze i właśnie z taką osobą zbieranie skarbów lasu.

21 komentarzy:

  1. ło matko To ja połowy z tych grzybów nie znam ..

    OdpowiedzUsuń
  2. a dokładnie 26 grzybów nie znam z tego Twojego zestawu ...buu..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krystyna, większość osób zna tylko prawdziwki, kurki, maślaki i koźlaki... no może jeszcze kilka innych, ale właśnie po to pokazuję inne grzyby żeby zachęcić do poszukiwań i obserwowania a także nauki nowych gatunków - z jedzeniem ostrożnie bo jeśli nie znam tak na 200 % to nie zbieram !

      Usuń
    2. Większość tych jadalnych zbieram. Najbardziej lubię pieprznika trąbkowego, mam mnóstwo pomysłów na wykorzystanie go. W mojej okolicy jest bardzo dużo grzybów i kiedy nie ma borowików, często szukam innych. Natomiast zupełnie nie zbierałam żółciaka siarkowego. W tym roku córka mnie nim poczęstowała, to potem robiłam z niego różne rzeczy. Najbardziej smakował mi pasztet.

      Usuń
    3. pieprzniki trąbkowe uwielbiam w różnej postaci i bardzo ubolewam nad tym, że nie rosną u mnie... a żółciaczek bardzo smaczny :)

      Usuń
  3. ulka z rzeszowskiego2 września 2014 08:40

    brakuje w tym atlasie jeszcze gołąbka czerwonego i zielonego którego zbiera mój wujek :D wprawiając w popłoch sąsiadów i rodzinę jej je od lat ale ja nie mam odwagi ich zbierać bo można pomylić z muchomorami :D z gołąbka czerwonego schodzi skórka jak z maślaka :) Atlas bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brakuje jeszcze wielu ciekawych grzybków :) do gołąbka zielonego nie mam przyzwoitych zdjęć a czerwonych nie zbieram, ale z czasem postaram się uzupełniać atlas :)

      Usuń
  4. Wyczytałem w internecie że rydze są tam częściej gdy odwiedzają je sarny -Czy wie coś Pani o tym ? Że to dla nich naturalny nawóz -

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rydze rosną na skraju lasu, w trawie, często na granicy lasu i łąki. Sarny nie mają z nimi nic wspólnego.

      Usuń
  5. Wspaniały atlas. Zdjęcia wyraźne i opisy klarowne :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno skorzystam z tych wspaniałych rad

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia grzybów. Niektórych jadalnych nie widziałam na oczy , mimo że chodząc po lesie przyglądam się różnym grzybkom. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. różne gatunki występują lokalnie i w różnych lasach więc żeby wiele z nich zobaczyć trzeba czasami pojechać na drugi koniec kraju

      Usuń
  8. Jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy Pani Izo o grzybach. Jeszcze raz chciałabym udać się do lasu z takim znawcą jak Pani. To sama przyjemność. Co do maślaków nie pytam dlaczego, tylko ZAWSZE obieram te grzyby i nie zrobię inaczej. Dlaczego - pokoleniowo i moja córka też tak zrobi i nie zada pytania dlaczego? Pozdrawiam Panią serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam grzyby i bardzo ale to bardzo niemoge sie doczekać kiedy bede mieć okazje sie wybrac ci skosztowac nowych okazów ktorych jeszcze nigdy nie miałem okazji spróbować :) dziekuje będe tu zagladac co jakis czas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znawcy tematu twierdzą, że wszystkie grzyby są jadalne! Z tym, że niektóre tylko raz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i mają rację, dlatego zawsze powtarzam, że nie zbieramy i nie jemy niczego czego nie jesteśmy pewni na 200% a nawet dobrze znając się na grzybach trzeba być bardzo uważnym i rozsądnym

      Usuń
    2. 1 zasada prosta którą mówię wszystkim ,,początkującym,, miłośnikom grzybów - Nie zbieraj grzybów ,,blaszkowych,,- one powodują zatrucia śmiertelne.
      2 Druga sprawa to ta , że niezmiennie doprowadzają mnie do ,,białej gorączki,, idioci , co to chodzą po lesie z kijkiem i ,,tną,,muchomory i wszelkie runo którego nie znają , pusząc się - ile to oni ludzi ,,uratowali,, niszcząc nieznane sobie gatunki.
      Gdy tymczasem definicja jest inna - nie niszcz wszystkiego na ,,pałę,, - raczej ucz się i zbieraj te owocniki które znasz , bo inaczej nasze dzieci będą oglądać za kilka lat - tylko miejsca gdzie był las.!!! Krzysztof.

      Usuń
    3. U nas naród tak ma, że jak nie zna to przynajmniej zniszczy za co bym lała w tyłek i patrzyła czy równo puchnie. A przecież skoro coś natura stworzyła i rośnie to najwyraźniej jest potrzebna i spełnia jakąś swoją rolę w ekosystemie

      Usuń
  11. Witam.
    Podziwiam tak duży atlas :)
    Mam pytanie : czy wszystkie są jadalne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, oczywiście nie wszystkie gatunki grzybów w moim atlasie są jadalne. W opisie każdego jest to wyraźnie zaznaczone a i na głównej stronie atlasu grzyby są podzielone na dwie grupy, jadalne i niejadalne

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...