Zielone naleśniki z wołowiną, brokułami i sosem serowym

Wczoraj pokazywałam Wam zielone, pyszne naleśniki. Zapewniam, że zjedzą je nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku tak jak to się stało w naszym domu. Ale nie jedliśmy ich tak zupełnie gołych. Zawinęłam w nie ugotowane, wołowe mięso z rosołu z dodatkiem warzyw.

Nie tylko wykorzystałam gotowaną wołowinę, która bywa wiórowata, ale zrobiłam pyszny, pożywny obiad i domownicy zjedli go bardzo chętnie.

Takie naleśniki możecie nadziać czym tylko chcecie. Może to być inne gotowane mięso albo jakieś surowe, przesmażone z warzywami. Farsz może być z samych warzyw albo grzybowo ryżowy jak w krokietach. Mam nadzieję, że zrobicie swoją wersję zielonych naleśników i będą Wam smakowały tak samo jak nam. Ktoś pewnie zaraz powie, że można usmażyć zwykłe, jasne naleśniki, ale czy z takimi kolorowymi danie nie wygląda o niebo lepiej?!

zielone naleśniki , wołowina , warzywa , sos serowy , obiad


Naleśniki szpinakowe z mięsem i warzywami

czas przygotowania: ok. 40 minut
składniki na 4-6 porcji:
  • naleśniki szpinakowe - z TEGO przepisu 
  •  
  • FARSZ - 1 marchewka
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka oleju albo masła
  • 1/2 średniego brokuła
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • ok. 500 g gotowanej wołowiny z rosołu 
  • 1 białko jajka 
  • 50 ml słodkiej śmietanki 
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy 
  •  
  • SOS SEROWY - 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka 
  • 150 g sera cheddar
  • do smaku - sól, pieprz , świeżo starta gałka muszkatołowa

zielone naleśniki , wołowina , warzywa , sos serowy , obiad
zielone naleśniki , wołowina , warzywa , sos serowy , obiad
zielone naleśniki , wołowina , warzywa , sos serowy , obiad
zielone naleśniki , wołowina , warzywa , sos serowy , obiad

Jak zrobić naleśniki z mięsem i brokułami?

Usmażyłam naleśniki - link do przepisu jest w liście składników. Ugotowaną wołowinę oddzieliłam od kości i zmieliłam w maszynce. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Oczyszczoną marchew starłam na tarce jarzynowej. Umytego brokuła podzieliłam na małe różyczki a łodygę pokroiłam w kostkę. Zieleninę posiekałam

Na patelni rozgrzałam nieco oleju, podsmażyłam cebulę i marchewkę, dodałam do mięsa. Brokuła obgotowałam w niewielkiej ilości lekko posłodzonej wody, osączyłam dokładnie. Różyczki odłożyłam a pokrojone łodygi wrzuciłam do mięsa. Dosypałam zieleninę, wlałam śmietankę i dodałam ubite na sztywno białko. Wymieszałam wszystko dokładnie i doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem.

Na każdy naleśnik nałożyłam porcję masy mięsnej i lekko rozsmarowałam. Na mięsie rozłożyłam po kawałki brokuła, zwinęłam w rulon. Zrolowane naleśniki odgrzałam w piekarniku - można je też odsmażyć. Podając polałam gorącym sosem serowym. Można też ułożyć naleśniki w płaskim naczyniu, polać sosem i zapiec razem.

SOS SEROWY - w rondelku rozpuściłam  masło. Wsypałam mąkę i smażyłam mieszając przez kilka chwil. Wlałam zimne mleko i mieszałam energicznie rózga aż masa się zagotowała i zgęstniała. Dorzuciłam pokrojony drobno ser, mieszałam dalej aż się rozpuścił. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem i gałką muszkatołową - z solą ostrożnie bo ser może być wystarczająco słony.

zielone naleśniki , wołowina , warzywa , sos serowy , obiad


2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger