Wątróbka ze śliwkami

Skoro mięsa można przygotowywać z owocami to wątróbkę chyba też, prawda? Robiłam już wersję z jabłkami, morelami, czas więc na śliwki bo jest ich teraz dużo.


składniki:

  • 30 dkg wątróbki z kurczaka
  • 1 mała cebulka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 25 dkg śliwek węgierek
  • 2 szczypty cynamonu
  • 3 szczypty zmielonych goździków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina (użyłam hiszpańskiego Roda)
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego Demerara
  • do smaku: sól, papryka mielona słodka

sposób przygotowania: Wątróbkę opłukałam, oczyściłam w żyłek, pokroiłam na mniejsze części wielkości kęsa. Śliwki umyłam, usunęłam pestki, pokroiłam na ćwiartki. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. W rondelku rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulkę, dodałam śliwki, cynamon, goździki i cukier, dusiłam 10 min.. Na patelni rozgrzałam olej, wątróbkę obtoczoną w mące smażyłam po 2 minuty z każdej strony. Następnie do wątróbki dodałam podduszone śliwki, wlałam wino i 1/3 szkl. wody, zagotowałam mieszając. Doprawiłam solą i niewielką ilością papryki, dusiłam 3 - 5 min. aż sos zgęstniał. Można podać z ryżem albo świeżą bułeczką.

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger